Za poslední dva týdny, jsem zvládla rozbít už dva mixéry, pokaždý na datlích! Zapeklité to, ale potřebuju je skoro na každý zákusek, takže budu muset vychytat spíš kvalitu mixéru.. Jeden je na cestě, snad vydrží dýl, ale já nevydržela bez zákusků, takže jsem musela vymyslet nějaký bez mixování.
Oláá, tu je. Raw Maca Bounty!! Pouze tiché míchání a hnětení, takže můžu tvořit i když mimi spí.
Za potřebí je jen:
2 hrnky strouhaného kokosu
1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje
vetší špetka soli
1 lžička maca prášku
1 vanilkový lusk
1 lžíce citronové šťávy
5 lžic agávového sirupu
Postup je nadmíru jednoduchý:
Kokos pokapeme citr.šťávou, v jiné míse smícháme ostatní suroviny a vzniklou směsí zalijeme kokos.
To celé přesuneme do zapékací mísy libovolných tvarů, vystlanou potravinovou folií a uhňácáme dohladka.
Necháme odpočívat v chladu a mezi tím si připravíme čokoládu.
Odhadem, stejně, jako já, vytvoříte čokoládovou poledu smícháním rozpuštěného kakaového másla, kokosového oleje, nepraženého kakaa, špetky soli a agávového sirupu.
Když je poleva hotová, vyndáme z lednice kokosový základ a nakrájíme na vhodné obdélníčky. Já se pachtila i se zakoblováním stran, ale nemusí být, že?!
Vyskládáme si obdélníčky na mřížku (třeba z trouby) a poléváme čokoládou ze všech stran. Techniku si najdete sami. Já polévala na dvakrát. Z jedné strany-chlazení v lednici, z druhé strany-znovu lednice.
Vychladíte a máte vyhráno! Domácí živé bounty u vás v lednici. Mělo by vydržet v chladu přes týden i déle. Nám zmizelo do druhého dne.
Kam mne přivedla živá strava?
Ke svobodě, k citlivosti vůči sobě samé a k ještě větší kreativitě.
Rozplývající se na jazyku...taková jsou Jemná vlašská kolečka z mého e-booku Vánoční hostina.
Vyzkoušejte recept nebo rovnou objednejte můj balíček vánočního cukroví, který obsahuje i tento můj oblíbený druh.
Poslyšte, nikdo neříká, že ta syrová strava musí být vždycky strašně studená a strašně křupavá..
Chápu, že jak přichází podzim, máme větší potřebu zahřívat se i jídlem.
(Kromě toho, že se můžeme hýbat a zahřívat se aktivně, třeba už jen studenou sprchou)
I se zachováním všech vitamínů a enzymů v potravě, to na 42°C jde příjemně teple a do měkka.
42°C je dokonce pocitově opravdu dost teplé.
Vždycky mě moc bavily ty obrázky pudinků vyklopených z báboviček, ale s těma klasickýma
se mi to nikdy nepovedlo.
Tak teď v raw vegan kvalitě konečně anoo!
Pojďte vyzkoušet, je to velice jednoduché. Jen trpělivost do rána.
To se tak ráno probudíte a máte neskutečnou chuť na čokoládovej krémovej dortík!
Tak do něj a ani né za půl hoďky snídáte.
Je potřeba mít něco v ledničce a ve špajzce, to jo, ale varianty jdou různé a jestli se o raw food apoň trochu zajímáte, veřím, že z toho co doma máte, to taky zvládnete.
..nasušila jsem si dopředu banánový palačinky, slaný krekry, makovo-datlový sušenky, čokoládový musli, udělala
si svou extra silnou čokoládu z nepražených kakaových bobů a vzala raw tyčinky a datle. Cukry a energie.
To se vyplatilo na každý zastávce, pro rychlý načerpání nových sil.
Na večerní sytější jídla jsem si vzala balíček kelp nudlí, který mi vydržely na dvě velký porce. To beru jako jeden z největších nápadů. Kelp nudle nemusí být v ledničce a otevřený mi do druhýho dne vydržely zcela v pořádku
i ve velikým horku.
Tyhlety tradiční napodobeniny, se mi v raw vegan podobě daří každý rok víc a víc.
Když si vzpomenu na minulý rok, kdy mi celý vánoční salát chytl zeleno-šedou barvu kvůli avokádu
a pro nakyslou chuť jsem ho tak přeoctovala, že nešel jíst, už se tomu jen usmívám :) I když, je mi vlastně trochu líto, že vůči němu má Bazalka teď takovou averzi, že ho nechtěla ani ochutnat. Škoda pro ni, tentokrát se sakra povedl!
A stejně spokojená jsem i s pomazánkama.
Moje sny se od dětství moc nemění. Tvoření jídla a oblečení se mnou šlo odjakživa. Párkrát jsem na chvíli sklouzla do jiných světů-a byly to i roky, kdy jsem se do nich snažila vpasovat, ale tyhle dvě moje největší vášně mě vždycky dovedly na tu mojí pravou cestu.
Když jsem byla malá, moc se mi líbil ten díl Pipi Dlouhý Punčochy, kdy na svoje narozeniny rozdává dárky ostatním.
Tak mám pro vás taky jeden :)
Narozeniny jsem měla už chvíli nazpět, ale jsem ráda, že se k tomu dostávám teď.
Dostala jsem znovu krásnou příležitost vyzkoušet a ohodnotit další produkt od Froothie a to Odšťavňovač 600.
Půjčený jsem ho měla poměrně dlouhou dobu na to, abych ho vyzkoušela jak po jeho technické stránce,
tak i jak se s ním žije vyloženě jako s každodenním domácím pomocníkem.
Ráda bych Vás pozvala na výjimečný kurs živé stravy, věnovaný kokosům a jejich bohatství.
Přijďte se nakazit mým nadšením a odnést si domů nové zkušenosti, informace, přístup k jídlu, i krabičky plné lahodných ochutnávek.
Čerstvá, barevná, chutná, zábavná...tak vnímám přípravu pokrmů ze všech přírodních potravin, které nás obklopují.
Raw food se věnuji již několik let a s radostí Vám předám všechny dovednosti, ke kterým jsem si za tu dobu našla cestu.
S kvašením, fermentováním a startováním, pro mě získalo raw food zcela nový rozměr!
Jsou to techniky velice jednoduché, až překvapivě, ale asi jako spoustě z Vás, se mi do toho nějak nechtělo, právě proto, že mi to přišlo moc komplikované. Ráda bych Vás teď povzbudila! Protože: NENÍ NIC JEDNODUŠŠÍHO, než si udělat PROBIOTICKÝ JOGURT nebo ZELENINOVÉ PICKLES!! Vážně :)
Po krátké pauze pokračujeme dále, v našem jablečném týdenním opojení.
Z jednoho týdnu budou nakonec dva, ale nevadí, aspoň máte čas všechno v klidu vyzkoušet :)
Tentokrát přijdou na řadu jablečné řezy s karobem, kokosem a moruší.
Je to něco ve stylu mého brownie, ale výhodou jablek je to, že je zákusek svěží, šťavnatý a né tak sytý.
Pojďme na něj!
S velkým nadšení Vás zvu na naše kursy živé stravy, propojené s pohybem.
Uzrála nám myšlenka a nabízíme Vám sdílení toho, co umíme a co nás těší!
Rádi bych vás pozvali na výjimečný kurs živé stravy, propojený s přirozeným pohybem. Přijďte se trochu nakazit našim nadšením a odnést si domů nové zkušenosti, informace, přístup k jídlu, i krabičky plné lahodných ochutnávek doplněných o zajímavý pohled na pohyb, naše těla a jejich fungování.
Dnes bych Vám ráda nastínila nový rozměr vnímání zpracování ovoce (i zeleniny) v syrové stravě.
Jeden jediný plod-tento týden jablka-jde zpracovávat opravdu rozličnými způsoby. Dá se na něj koukat z různých úhlů.
Hmota, která se z něj dá získat, může mít různé podoby. Od jablka samotného, přes odšťavněnou šťávu, po sypkou mouku. Stále syrové zpracování!
A s těmito různými texturami a materiály, se dá dál pracovat a tvořit.
Moje sedmi denní výzva pravidelnosti pokračuje. Vítám Vás u Jablečné ságy a třetího receptu, kterýžto bude:
Uzemňující jablečné smoothie!
Většina ovoce na naše tělo působí lehkým, svěžím, nakyslým dojmem.
Jablka zvlášť! Jejich chuť se dá ale krásně "uzemnit", například hladkolistou petrželí. Je to kombinace, kterou jsem já-moje tělo vyžadovala dlouhou dobu. Petržel je výrazná, aromatická, nahořklá. jablkům se dokonale hodí a vyvažuje jejich kyselou svěžest.
Syrový jablečný štrůdl? Bez pečených jablek, bez těsta? Bez cukru? Anoo, raw vegan štrůdl je už celkem známý.
Dá se dělat s různými úpravami, balený v různých plátech.
A já Vám nasdílím můj nejnovější a nejvydařenější recept!
K 7mi jablečným receptům mě inspirovala veliká úroda na domácí zahrádce. Chci Vám zprostředkovat různé způsoby zpracování jablek, protože z jabek nemusí být vždy jen štrůdl (i když i jeden lahodný štrůdl Vám úkažu)
Budu psát o jablečném plátu, jablečné mouce, koláči i šťávě.
Začneme makovcem, který by se na první pohled mohl zdát, že nemá s jablky nic společného. Opak je pravdou!
Vláčný a šťavnatý je právě kvůli nim. Vyzkoušet jste ho mohli při mém posledním rozvozu společných obědů. Teď ho můžete zkusit sami doma. Recept je snadný.
Někdy se mi stane, že si zvyknu na jedno jídlo a to pak dělám v různých obměnách pořád dokola.
Od tý doby, co jsem zjistila, že se dá z květáku umixovat bramborová kaše (!!) jsou to ted prostě
kaše s plackama. Tak mě to uchvátilo a Bazalce se to krásně jí-pěkně placky do ruky a kaše k tomu.
Po dvou letech našich syrových snídaní jsme se dopracovaly k největší lahodnosti!
Absolutně vytuněná superfood snídaně! Všechny tyhle ingredience se nám postupně zařazovaly do jídelníčku.
Vy ji můžete vyzkoušet rovnou a...už nebudete chtít jinou!!
Ranní přísun vitaminů, minerálů, vlákniny, proteinů, bílkovin, tuků.
Dlouho očekávaný mixer Frothie Optimum 9400 konečně dorazil ke mně do kuchyně. Neměla jsem představu o jeho kvalitě
a bez čtení jakékoli recenze se nechala překvapit.
Do teď jsem používala pouze mixer G21, o kterém jsem psala dávno. Už je to skoro rok, co ho využívám 5-6 krát denně.
G21 jsem mohla srovna s jiným mixerem až v posledních dvou měsících, kdy jsem se dostala k Blendtecu.
Až do té doby jsem s ním byla maximálně spokojená.
Je za námi dvou denní festival živého jídla. Fotografickou dokumentaci jsem úplně nevychytala, tak jen pár symbolických fotek..
Historicky se jednalo o druhý ročník Rawfestu. Jako návštěvník jsem byla i na tom prvním, takže můžu krásně srovnávat. Letos byl umístěn na rozlehlou louku na ostrově Štvanici. Vypadalo to jako opravdu veliký festival.
Z mého pohledu, pohledu prodejce ze stánku, byla akce veliká do plochy a prodejců, menší už na účast návštěvníků.
Blíží se Rawfest, s ním se zkracuje čas mého spaní i přemýšlení.. Mixuju, suším, balím, lepím, těším se !
Chci Vás trochu nalákat tím, co zatím můžu ukázat. A balené je krásně nafocené. Díky Alžet Kováčiková :)
Dost jsem přemýšlela o tom, kam směřovat, co je mým cílem, proč to dělám a co chci nabízet.
Mluvím o syrové stravě! Sama sobě zaplňuju díry na trhu mých potřeb.
Jde většinou jen o zvyk, co člověk po ránu snídá a na co je naučený jeho žaludek.
Já prošla těchto zvyků několik. Dlouhou dobu to byl krajíc chleba se sýrem a druhý s máslem
a marmeládou. Dát si něco jinýho, bylo by mi blbě. Dát si jablko, měla bych hlad a asi by mě dokonce docela prohnalo.
Zvyky si upevňujeme časem. Tělo si může "zvyknout" v podstatě na cokoli.. A nemalou roli hraje určitě přesvědčení.
V posledních pár dnech jsem si uvědomila důležitý věci.
První z nich bylo to, že už nemusím na nic čekat. Že věci, který chci dělat a to, jak se chci cítit, může být právě teď.
Často lidé odsouvají svoje sny a pocity uspokojení na "někdy do budoucna". Často říkají, že zrovna nejsou ve vhodné finanční, zdavotní nebo jiné situaci a že dobrý to bude až se ta situace zlepší. Uvědomila jsem si ale, že zlepšit se musí náš přístup k celé situaci a že se musíme začít cítit dobře hned teď, jinak se samo nic nezmění. A když se rozhodete cítit dobře, už je to snadné. Nikoho jiného neznáme tak dobře, jako sebe.
Minulé léto, kdy jsme se s našimi raw foodovými lahodnostmi zúčastnili Apetit pikniku jako domácí kulináři a zákusků jsem dělala neuvěřitelnou hromadu 5 dní v kuse, se rozjelo dlouhé období nakupování a rozbíjení mixerů. Každý další byl o trochu lepší,
ale po nějakém čase a mém každodenním nátlaku stejně podlehl. Pro většinu z nich byly osudové datle. Některé..prostě po krátkém čase odešli.
Po delší odmlce jsem zase při síle!
Musím se přiznat, že mě zakázky na syrové vánoční cukroví trochu zmohly. Zas jsem se do toho vrhla úplně sama a nechala objednat kil až nad hlavu. Zvlášť při tom vánočním shonu, kdy se člověk snaží vše vyřešit zavčas a ještě si doma vytvořit sváteční výzdobu i náladu.. Moje nadšení po třech týdnech noční práce (s Bazalkou
už se přes den pracovat moc nedá) trochu zkolabovalo, ale myslím, že všechno dopadlo podle mých představ. 16kilo a 16 druhů cukroví.. Těším se na příští Vánoce, jen trochu uspořádaněji.
Na popud návštěvy v Rawche, kde jsme ochutnali syrovou phó polévku, jsem se rozhodla vyzkoušet pár
svých "phó" kombinací.
Jsou to vlastně jedny z mých prvních syrových polévek. Bylo pro mě ohromným překvapením, jak dobrá
ta v Rawche byla. Snad lepší, než jakákoli vařená polévka, co jsem kdy jedla! Naprosto plná a výrazná chuť.. Prochu provokativní mi přišla její cena na úkor množství. Dávali jsme si ji napůl s mužem a na každého vyšly
asi tak 4 lžíce, za dobrých 80 korun. Ale za tu chuť a inspiraci jim odpouštím.
V poslední době si hojně umožňuji pojídání superfoods ve všech možných podobách. Nejaktuálnějším objevem je pro mě mladý ječmen, který nám přidávám běžně do smoothies. Zkouším ho použít ale i na barvení a doladění chuti syrových dortíků. Chuť ječmene je jemná, ale dost specifická. Barví se s ním mnohem jednodušejí, než třeba matchou, která je ve větším množství-které zároveň je třeba použít, aby byla barva intenzivní-velmi hořká.
Mé nejmilejší dorty z časů září a říjnového..
Další ze slaných delikates minulého týdne....Raw vegan samosa! Paprikovo-rajčatová náplň v sladko-slané chilli omáčce.
Tenhle recept mě napadl, když jsem zahlídla fotku samosy na jednom syrovém blogu. To se mi děje často,
že přijde inspirace jen z obrázku. Mně osobně by totiž asi nikdy nenapadlo, že jde udělat samosa vypadající uplně stejně, jako ta pečená. A jsem nadšena, protože je skvělá!!
Na minulý týden jsem si dala za úkol zasoustředit se na slaná syrová jídla. Můj celodenní jídelníček už se skládal jen z dorkíků a všemožných zákusků, které jsem vytvářela.. I když jich nemam nikdy dost, přecejen chceme otevírat podnik, kde nebude jen saldké. Takže jsem se naladila a na každý den zkusila alespoň jeden slaný chod, který bude stát za rezenování. Něco bylo z vnější inspirace, většina z té vnitřní.
Tahle internetovo/počítačová doba je fajn, člověk může rychle komunikovat, rychle prodávat, bleskově
se prezentovat a rozšiřovat okruh lidí, kteří znají naše produkty.. Ale pak mě trochu mrzí, že vlastně
ani nevím, kdo čte moje články, sleduje nové zákusky.. Mám ráda osobní kontakt. Ráda s lidmi mluvím
a ráda se s nimi směju. O tohle tu trochu přicházím. A protože pro mě je moje tvorba, ať už šití nebo dělání zákusků hodně osobní, ráda bych nás vám představila. Ať aspoň vy víte, kdo je za tímto oknem..
Vitarianské stravě holduji už asi osmým měsícem. Zima je před námi a tak se nažím co nejvíc letních chutí udržet v syrové kvalitě.
A to i pro naši roční Bazalku. Žádná cukrlátka obsahující bílý cukr, ani mouku ji rozhodně dávat nechci.
Stále udržuji co nejvíce živých pokrmů i u ní. A tak, abych nahradila pestrost letního ovoce, suším co se dá!
Božská inspirace!
Známe to asi všichni. Někdy chceme nutně něco vymyslet a lámeme si hlavu a to něco pořád není "ono"..
Jindy je den, kdy to plyne aniž bychom museli zapojovat hlavu. Jde to samo. Je to radost!
To je dnes!
Léto plné dortů a nových inspirací............
Ráda bych se s Vámi podělila o skvělou kombinaci, která by mě dřív nikdy syrová nenapadla.
Sestřička měla narozky a dostala jsem seznam jejích oblíbených "surovin".
Tak vznikl švestkový koláč s makovou krustou a ořechovo-skořicovou drobenkou!
Čarovala jsem zas svým odhadem :) takže napíšu ingredience, množství odhadnete hravě, podle chuti.
Malé domácí degustační menu..
"Máte nějaké raw zákusky?"
"... ...?"
"Vitariánské, živé...?"
Hledám nové chutě a nové struktury. Nechci psát o "nahrazování" ale v jistém slova smyslu to tak asi je. Stejně jako masožravci přecházející na bezmasou stravu, se snaží maso nahradit, i já, od mala živa z vařené stravy,
se snažím při přechodu na živou stravu, připodobnit nevařené pokrmy těm mně známým. Nebylo by to třeba, protože ovoce a zelenina jsou dokonalá ve své podstatě, ale jídlo je jistým druhem závislosti a proto má asi člověk potřebu hledat to, na co byl doposud zvyklý. A už jen kvůli tomu, že je jídlo opravdu silnou závislostí, může být pro někoho živá strava nemožná. Taky z jakého důvodu člověk jí extremně slané a sladké dobroty?
Jak tak koukám, zbylý krémy a suroviny ze zakázek mě vždycky inspirujou k něčemu....no famóznímu!
Dneska zrovna mi zbyly 4 maliny a rozpuštěný kakaový máslo, tak jsem zkusila rychlou malinovou čokoládu s pistáciema a výsledek byl neuvěřitelnej. Dovoluju si říct, že malinová čokoláda, je ta nejlepší na světě, co jsem kdy jedla. Nevýhoda bude, že dlouho nevydrží-maliny jsou čerstvý. Ale zároveň, já měla problém ji nesníst hned.
Kdo má rád sladké, máslové krémy, kávu a banány a taky vlašské ořechy, zkuste můj recept. Dostala jsem časově pomateného ježíška a s ním novou kuchařku o dortech. Zkombinovala jsem něco z ní, něco svého a upekla tetě dort k narozeninám.
Kamarádka si brala evangelického kněze, já -myslím, že vážně já sama- jsem se nabídla, že upeču svatební dort. Dorty mě teď poměrně dosti baví, ale z tohoto tvoření se stal opravdu nepředpokládaně dobrodružný, nekonečně dlouhý a náročný večer, pravidelně prokládaný chvilkami hysterie. (Na delší prožívání nebyl čas).
Základní chybou, či jasným riskem, se stalo mé uhranutí anglicky psaným blogem Cafe Fernando. Plný receptů a svou dokonalostí přitažlivými fotkamy, jsem prostě nemohla než slepě věřit, že není lepší volby.
Po minulé várce šťáv, kdy mi přišlo, že na to, z jak dobré a voňavé máty sirup připravuju, naní zas až tak voňavý, jak by se mi líbilo, jsem tento rok studovala druhy příprav, kde se dalo. Vybrala jsem dva a oba naráz zkoušela, abych mohla porovnat sílu a chuť.
Sirup se dá pít ředěný vodou 1:10, či přidávat do čajů. Dá se použít do zeleného čaje Gountpowder pro přípravu čaje La Tuareg, míso použití máty a cukru. Při přípravě mojita nebo samotného mátového čaje.
Podělím se s Vámi o nejlahodnější Hruškovo-marcipánový koláč .
A jak jinak, než abych dělala reklamu svým zavařeninám,
můžete na něj použít můj Hruškový kompot.
(c) Michaela Bratrychová | missue | 2012 | missue@email.czdesign Klára Zápotocká